Stuitligging en keizersnede
Stuitligging
Angst voor de bevalling, zorgen over wat er komen gaat of vervelende gebeurtenissen uit het verleden kunnen maken dat je in je schoot verstrakt en dus smal wordt. Dan is het voor je kind lastig om in een gunstige positie te gaan liggen voor de geboorte.
Een natuurlijk bevalling is door een stuitligging niet altijd uitgesloten, maar vaak resulteert het in een keizersnede met alle bijbehorende risico's en beperkingen. Het is de moeite waard om te proberen of je kind toch in hoofdligging kan en wil komen.
Je partner leert in de begeleiding om jou met een uitnodigende aanraking te helpen verzachten in je schoot, dat biedt fysiek ruimte. Daarnaast kan het uiten van eventuele zorgen rondom je zwangerschap, bevalling en ouderschap je emotioneel gezien ruimte geven.
Thuis gaat je partner verder met het geleerde. Zo geven jullie je kind de gelegenheid om uit zichzelf te draaien, als het niet gehinderd wordt door een fysieke beperking zoals bijvoorbeeld de ligging van de placenta. Na het draaien komt een natuurlijke geboorte (weer) in zicht.
Uitwendige versie
Als een kind niet vanzelf met het hoofd naar beneden gaat liggen, kan de verloskundige of de gynaecoloog voorstellen om een uitwendige versie uit te voeren. Een haptonomische begeleiding zoals hier beschreven kan een goede voorbereiding zijn op die gebeurtenis - de partner kan de moeder helpen om te verzachten in haar lijf en het kind wordt aangesproken om mee te bewegen.
Samenwerking
In de begeleiding van stuitliggingen werk ik samen met Marianne van IJzendoorn.
Keizersnede
Als de veiligheid van het kind of van de moeder in het geding is, zal worden besloten tot een keizersnede. Is er sprake van een geplande keizersnee, dan laat ik je ervaren hoe je je kind kunt 'wekken' en voorbereiden op de geboorte.
Na de geboorte hebben we aandacht voor hoe je de gebeurtenissen hebt beleefd, of de keizersnede nu gepland was of niet. En ook hoe het voor jullie samen en voor jullie kind is verlopen. Het kind heeft allerlei sensaties van de natuurlijke geboorte gemist. We kijken hoe het 'in zijn of haar lijfje zit' en wat jullie daar in het affectieve contact en de affectieve aanraking aan toe kunnen voegen.
Als het anders gaat en meer
Kijk voor meer informatie bij
Contact
Stel mij via de pagina Praktijkinformatie je vragen of maak een afspraak.