Oorsprong

Haptonomie gaat over de mogelijkheden van je tastvermogen, dus over voelen, en over con-tact, dat wil zeggen over 'samen voelen'. Als mens heb je een aangeboren vermogen te kunnen voelen wat goed voor je is en wat niet; waar je bij wilt zijn en waar je van weg wilt gaan; waar je 'ja' tegen zegt en waar 'nee' tegen. Je kunt voelen waarin je geraakt wordt, wat jou beweegt, wat je grenzen zijn. Je kunt je bewust zijn hoe je dit aan den lijve ervaart. Dat alles zegt iets over wie jij bent en wat van belang is voor jou. 

Deze kwaliteiten ontwikkel je in het affectieve contact met anderen. In eerste instantie door de affectieve bevestiging die je van je ouders krijgt. Zij laten je voelen dat ze blij zijn met jou, blij dat jij er bent. In de loop van je leven ontwikkel je die kwaliteiten ook in de contacten met andere mensen. Al die ervaringen bepalen hoe je je tot jezelf, tot andere mensen en de wereld om je heen verhoudt. Op basis daarvan maak je je keuzes en volg je je weg. 

Hapto komt van het Griekse werkwoord haptein. Hapto betekent: ik raak aan, verenig, neem via de tast contact op, vestig een relatie, hecht me ergens aan met de bedoeling om te helen. Nomos betekent wet of regel. 


Toepassing

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. Als haptotherapeut heb ik aandacht voor jouw verhaal en de klachten die je ervaart, maar richt ik mij op jou als mens. In de behandeling kijken we samen naar wat en hoe je het doet in contact, naar de patronen die in de loop van je leven zijn gevormd, maar die jou nu lijken te hinderen om te leven zoals het beste past bij wie jij bent, bij jouw behoeften en jouw mogelijkheden. 

Door het -opnieuw- contact maken met je gevoelsleven, vind je je eigen mogelijkheden om in beweging te komen en je verder te ontwikkelen. Haptotherapie is geschikt voor kinderen en hun ouders, jongeren en volwassenen, zowel individueel als in relaties. Lees meer over Haptotherapie > 

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op het contact tussen de ouders en het kind en tussen de ouders onderling. Het geeft je de mogelijkheid om samen de zwangerschap te beleven, je voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. Met jullie liefdevolle aandacht leggen jullie een basis voor een goede hechting van je kind. Ook als er zorgen, angsten of vragen zijn, kun je terecht. Lees meer over Zwangerschapsbegeleiding >


Meer lezen

Frans Veldman (1921-2010) ontwikkelde en beschreef de haptonomie, zijn belangrijkste boek is "Levenslust en levenskunst", zie Links en literatuur. Daar vind je ook boeken die toegankelijker geschreven zijn en praktische informatie geven.